Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazija Tik dideliu darbu pasiekiami geri rezultatai. Atraskite, siekite, patirkite ir džiaukitės. Tegu pasiekimai pranoksta lūkesčius. Direktorė

2014-2015 mokslo metų įvykiai

   Į antrą pusę perkopus auksiniam rudeniui Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje suorganizuota jau tradicine tapusi netradicinė diena ,,Mokausi kartu su tėveliais“. Lapkričio 7-osios rytą gimnazijos koridoriuose buvo galima sutikti daugiau negu įprastai mokinių tėvelių, nes jie kartu su savo atžalomis kelioms pamokoms tapo mokinukais ir turėjo puikią galimybę įvertinti šiuolaikinės pamokos ypatumus. Dalindamiesi dienos įspūdžiais dalis tėvų pripažino, kad mokykloje, lyginant su jų laikų mokykliniais metais, viskas daugiau ar mažiau pasikeitę: dabar artimesnis ryšys tarp mokytojo ir mokinio, pamokose naudojamos įvairios informacinės technologijos, vaikai turi galimybę įsivertinti save, pagalvoti apie įdėtas pastangas. Buvo miela išgirsti šiltus žodžius, kad pojūčiai tokie dideli, jog širdis spurdėjo tarsi pirmoko. Tėveliai pasidžiaugė, kad buvo suteikta galimybė nors trumpam atsisėsti į mokyklinį suolą, tačiau pripažino jaudinęsi, kad nepasirodytų silpnai. Jiems taip pat buvo malonu stebėti savo vaikus pamokose, įvertinti savo atžalų elgesį klasėje. Paklausus, ar vaikui patartų rinktis mokytojo profesiją, atsakymai pasiskirstė apylygiai. Dalis tėvelių sakė, kad tai sunkus, daug ištvermės, kantrybės reikalaujantis darbas ir vargu, ar jų vaikas turėtų tiek jėgų ir valios. Kita dalis teigė, kad tai kilni ir įdomi profesija, padedanti kurti kiekvieno jauno žmogaus gyvenimo pamatą ir pritartų savo vaiko pasirinkimui mokyti kitus.
   Vis dar besidalindama pamokose patirtais įspūdžiais visa gimnazijos bendruomenė išskubėjo į sporto aikštyną, kur netrukus atvyko Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis ir Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Gudžiauskas. Čia iškilmingai buvo perkirpta juostelė ir atidaryta suremontuota stadiono dalis. Nors dulkė smulkus lietus, tačiau mūsų rajono atstovai nepraleido progos išmėginti rankos taiklumą mesdami kamuolį į krepšį tuo pradžiugindami visus susirinkusiuosius. Sveikinimo žodį tarė ir Seirijų seniūnijos specialistė Lina Sakalauskienė.
  Tai buvo dar ne visi lapkričio 7-osios renginiai. 12 valandą gimnazijoje esančiame A.Žmuidzinavičiaus muziejuje prasidėjo mini konferencija ,,Nuo progimnazijos slenksčio...“ 2014 metai mūsų gimnazijai ypatingi. Prieš 70 metų Seirijuose įkurta progimnazija, o prieš 25 metus Seirijų vidurinei mokyklai suteiktas dailininko A.Žmuidzinavičiaus vardas. Į šį renginį susirinko ne tik dabar dirbantys mokytojai, vyresniųjų klasių mokiniai bei keletas jų tėvelių. Į konferenciją buvo kviesti ir mokytojai senjorai, kurių gausus būrys taip klausė pranešimų ir dalijosi prisiminimais apie metus, praleistus šioje mokykloje. Garbingais mini konferencijos svečiais buvo ir iš aikštyno atidarymo atskubėję gerbiami A.Margelis ir J.Gudžiauskas. Renginį pradėję gimnazijos trečiokai Sandra, Ema, Samanta, Augustas ir Tomas paskaitė laiškų, adresuotų seirijiškiams, ištraukas, rašytas paties dailininko A.Žmuidzinavičiaus. Gimnazistų montažas ir muzikos mokytojos Daivos Kazlauskienės vadovaujamas merginų vokalinis ansamblis sukūrė tinkamą aurą visam renginiui. Istorijos mokytoja Laima Bielevičienė skaitė pranešimą apie švietimo ištakas ir progimnazijos įkūrimą Seirijuose. Mokytojas senjoras, buvęs mokyklos direktorius Albinas Rudzis nuotaikingai ir entuziastingai dalijosi prisiminimais apie mokyklinius metus. Ne vienam besiklausančiam sukėlė šypseną mokytojo pasakojimai apie jo mokyklinių laikų specifines taisykles, skirstymo į paraleles klases kriterijus. Pozityviai stebino tuomečių moksleivių pastangos, požiūris į mokslą. Vienas iš A.Žmuidzinavičiaus muziejaus steigėjų, mokytojas senjoras Antanas Rimša papasakojo visą ilgą kelią, kurį teko nueiti mokyklos bendruomenei, kad tuometei vidurinei mokyklai būtų suteiktas garbaus dailininko vardas. Mokytojo pranešimas pateikė ir keletą iki šiol mažai kam žinomų faktų apie kai kuriuos muziejaus eksponatus, ryšius su dailininko giminaičiais.
   Mini konferencijoje dalyvavusi knygos apie Seirijus sudarytoja, Komunikacijos centro ,,Kalba. Knyga. Kūryba“ vadovė Lionė Lapinskienė skaitė pranešimą ,,Seirijų mokyklos auklėtinių darbai Lietuvos mokslui, švietimui ir kultūrai“. Ne vienam dalyviui buvo maloni staigmena, kad beveik 40 Seirijuose besimokiusių mokinių tapo žinomais Lietuvos ar net pasaulio mokslininkais. Anot gerbiamos L.Lapinskienės, tai puikiai reprezentuoja šią mokslo įstaigą bei skatina ir toliau siekti aukštų akademinių rezultatų.
  Konferenciją baigė gimnazijos direktorė Zita Ščerbetkienė pristatydama mūsų ugdymo įstaigos šiandieną.
  Kamerinė mini konferencijos aplinka padėjo visiems renginio dalyviams ,,pažvelgti“ nuo tolimojo progimnazijos slenksčio į dabartinę – gražią, šviesią, jaukią – gimnaziją ir pajusti nenutrūkstamą kartų tęstinumą. Tarsi viso to įprasminimas buvo mokytojo senjoro Kazimiero Pušneraičio gimnazijai padovanotas paties nutapytas paveikslas.                                                                          

Ilma Bagdonienė  
 Lietuvių kalbos mokytoja

Tėvų apklausos pristatymas

   Lapkričio 5 d. Lazdijų PGT vyko mokinių žinių ir gebėjimų konkurso„Ugniagesio profesija - tai pašaukimas" II - asis etapas. Mūsų gimnazijos komandai  šiemet tikrai pasisekė - laimėjome III- ią vietą iš 9 į konkursą atvykusių mokyklų komandų. Iš konkurso grįžome ne tuščiomis: parsivežėme padėką, 2015 metų kalendorių, gražią Šv. Florijono skulptūrėlę. Kiekvienas komandos dalyvis dovanų gavo dūmų detektorių, kurį galės prisitvirtinti savo namuose ir jaustis saugiau. Ir dar svarbu paminėti, kad gavome  didelį, gražų (ir labai skanų) šakotį, kurį draugiškai pasidalinome. Noriu pagirti septintokus Elzbietą, Eladą, Gabiją, Karolį ir Šarūną ne tik už šaunų pasirodymą konkurse, bet ir už tai, kad nepatingėjo per rudens atostogas savarankiškai pasiruošti teoriją.

Su tokia komanda joks gaisras nebaisus!

Mokytoja R.Turčinavičienė

2014 metai ypatingi Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijai. Prieš 70 metų,1944 m. rudenį, Seirijuose buvo įkurta progimnazija, kuri 1949 m. tapo gimnazija. Prieš 25 metus,1989 m., Seirijų vidurinei mokyklai suteiktas dailininko A. Žmuidzinavičiaus vardas. Minint šias datas lapkričio 7d.(penktadienį) 12 val. gimnazijoje rengiama mini konferencija 
„Nuo progimnazijos slenksčio"...

Pranešimai:

  • „Švietimo ištakos Seirijuose"   (Mokytoja  L.Bielevičienė)
  • „Progimnazijos įkūrimas Seirijuose"   (Profesorius A. Kudzys)
  • „Mokyklinius metus prisiminus"   (Mokytojas  A. Rudzis)
  • „A. Žmuidzinavičiaus vardo įprasminimas"   ( Mokytojas A. Rimša)
  • „Seirijų mokyklos auklėtinių darbai Lietuvos mokslui, švietimui ir kultūrai"   (L. Lapinskienė)
  • „Seirijų A. Žmuidzinavičiaus gimnazija šiandien"   (Direktorė Z. Ščerbetkienė)

Konferencija vyks  A. Žmuidzinavičiaus muziejuje. 
Numatoma trukmė  - 2 val.

Maloniai kviečiame dalyvauti

5 kl. mokinių pažintinė išvyka
Spalio 15 d. 5 kl. mokiniai su auklėtoja keliavo į pažintinę ekskursiją. Liškiavoje aplankėme piliakalnius, lankydamiesi Liškiavos bažnyčioje susipažinome su domininkonų vienuoliais, jų istorija, aplankėme bažnyčios rūsyje esančias ekspozicijas. Lankydamiesi A.Česnulio sodyboje susipažinome su šio tautodailininko kūryba. Girios aido muziejuje apžiūrėjome miškui skirtas ekspozicijas. Esame dėkingi mokyklai už suteiktą galimybę iš arčiau pažinti dalį Druskininkų apylinkių

Spalio 8 dieną gimnazijoje vyko mokinių žinių ir gebėjimų konkursas  "Ugniagesio profesija - tai pašaukimas“  

Konkurse buvo atliekamos  teorinės ir praktinės užduotys. Nepaisant to, konkurse panoro dalyvauti net septynios 6 - 8 klasių mokinių komandos( iš viso 35 mokiniai).
  Per 1 min. komandos turėjo atsakyti į užduotą klausimą (10 klausimų) kuo išsamiau, kiekvienam klausimui buvo skiriama minutė.  
Kita užduotis - gesinimo darbų kostiumo apsirengimas (batai, kelnės su petnešomis, striukė, pošalmis, šalmas ir pirštinės).  Šioje rungtyje dalyvavo du  iš komandos narių (berniukas ir mergaitė). Jie turėjo apsirengti kostiumą per kuo trumpesnį laiką.  
Trečia užduotis - gaisrinės žarnos susukimas į dvigubą ritę (gaisrinė žarna 20 m ilgio ir 55 mm pločio). Iš komandos dalyvavo 2 mokiniai, kurie per kuo trumpesnį laiką turėjo susukti žarną į dvigubą ritę.
Šiemet nepralenkiama buvo 7 klasės I-oji komanda (Elada, Elžbieta, Šarūnas, Karolis ir Gabija), kuri ir laimėjo pirmąjį konkurso etapą. Šių mokinių lauks II  konkurso turas Lazdijų PGT, kur reikės rungtis su kitų rajono mokyklų moksleiviais. Palinkime mūsiškiams didelės sėkmės!

   Rugsėjo 26-oji– Europos kalbų diena, kurią švenčia visa Europa. Ši diena buvo paminėta ir mūsų gimnazijoje. Penktadienio rytą visus pasitiko užrašai "Labas, Europa!" keturiomis (lietuvių, rusų, anglų ir prancūzų) kalbomis. Dar iki Europos kalbų dienos viduriniųjų klasių moksleiviai piešė įvairių Europos šalių vėliavas, kuriomis papuošė perėjimą. Čia pat visi galėjome pasigrožėti nuotraukų ekspozicija "Kelionės po Europą". Dėkojame mokytojams, kurie labai geranoriškai pasidalino savo asmeninėmis nuotraukomis iš kelionių ir lyg dar atgaivino vasaros prisiminimus. Be abejo, yra labai daug mokinių bei kitų mokytojų, keliavusių po įvairias šalis, tad jų nuotraukas ketiname eksponuoti kitais metais.
   Pradinių klasių mokinukai, padedami mokytojų, paruošė stendą, kuriame  - didelis gėlės žiedas, o ant jo - gražiausi ranka užrašyti  lietuviški žodžiai. Visi pamatėme, kokie žodžiai mūsų mažiesiems draugams yra patys gražiausi, o kartu ir svarbiausi. Nesunku mokinukams buvo ir Europos valstybių vėliavas nupiešti, nes šaunuoliai pradinukai labai daug jų pažįsta.
Tiek lietuvių kalbos, tiek užsienio kalbų mokytojos vedė netradicines pamokas, kuriose buvo visko: ir filmukų, ir viktorinų, ir dainų, ir kitokios veiklos.
   O prie rusų kalbos mokytojos J. Kaminskienės kabineto netgi buvo galima nusifotografuoti, iškišus galvą iš žmogaus dydžio kartoninės "matrioškos". Šalia, ant stalo, buvo eksponuojamos lėlės su tautiniais rūbais.
   Pradinių klasių mokiniai ne tik gėrėjosi savo stendu, bet ir apžiūrėjo kitų mokinių paruoštus darbus.
   Na, o Europos kalbų dieną  skirtus renginius užbaigsime paskutinę spalio savaitę. 5- 10klasių mokiniai pristatys burtų keliu tekusią Europos šalį.

Tikimės, kad bus įdomu.

Tyrėjo diena mūsų gimnazijoje

  Rugsėjo 22 d. mūsų gimnazijoje  svečiavosi projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas – II etapas“ koordinatorius Linas Augaitis su mokslininkų lektorių komanda, kuri organizavo netradicinio ugdymo dieną – Tyrėjo dieną. Šios dienos programos tikslas – sudominti mokinius moksliniais tyrinėjimais ir paskatinti juos rinktis  jaunųjų tyrėjų  kelią.
 Kaip tik tai supažindinimo renginyje pasakė mokslininkų komandos atstovas ir renginio koordinatorius L.Augaitis. Jis trumpai papasakojo, kas mokinių laukia būsimų paskaitų  metu , ir akcentavo, kad  kiekvienas mokinys gali domėtis aplinka ir joje vykstančiais procesais, kelti klausimus, ieškoti į juos atsakymų, nebijoti kreiptis į mokslininkus, kurie pasiruošę pagelbėti. Taip pat skatino galvoti mokslines idėjas, jas registruoti puslapyje www.jaunasis-tyrejas.lt  ir tikėtis, kad gali pelnyti pagrindinį ,, Idėjų  mugės“ prizą – planšetinį kompiuterį. Jeigu mokiniai aktyviai registruos idėjas,  jų lauks neįkainojamos vertės prizas – į gimnaziją atvyks didžioji mobili mokslinė laboratorija (MoMoLab‘as), kurioje net tris dienas su mokslininkų komanda bus galima daryti įvairius bandymus, tyrinėti.
  Po įžanginių žodžių  7 – IVg  kl. mokiniai turėjo galimybę dalyvauti visose keturiose paskaitose, kadangi jos vyko keturių pamokų  metu.
   Astronomijos paskaitą ,,Mes ir visata“  mobiliame planetariume vedė lektorius Audrius Bridžius. Prieš akis kiekvienas galėjo išvysti Visatos didybę, jos paslaptingumą, suvokti, koks vis dėlto mažas yra žmogus, bet kiek daug  jis gali išsiaiškinti, jei eina pažinimo takais.
 Lektorės Viditos Urbonienės paskaita – lazerių programa ,,Langas į šviesos pasaulį“ nustebino ne tik nepakartojamu lazerinių šviesų žaismu, kuris prikaustė žvilgsnius, bet ir kasdien didėjančiomis lazerių panaudojimo galimybėmis.
 Lektorius  Gediminas Meškauskas mokinius stebino greitaveikės filmavimo kameros privalumais, tuo, ko žmogaus akis nepajėgi užfiksuoti: kaip juda vanduo, kai jį paliečia pirštas ar perskrodžia nedidelis šratas, kaip nirdamas į vandenį deformuojasi balionas ir kt. Abejingų nepaliko ir paskaitos metu atlikti eksperimentai, kuriuose dalyvavo patys mokinai. Po šios paskaitos visiems pasidarė aišku, kaip gimsta nuostabios reklamos ar įvairių filmų specialieji efektai.
  Mokiniams, kurie savo perspektyvas sieja su medicina, didelį įspūdį paliko lektoriaus Lino Augaičio pristatytas ir parodytas  mokslo populiarinimo 3D  filmas ,,I, human“ .
 Po šios Tyrėjo dienos renginių mokinių akys iškalbingai bylojo, kad toks mokymasis ,,iš arti“ jiems labai patiko, paliko neišdildomų  įspūdžių, o kai kuriuos uždegė noru patiems bandyti tyrinėti aplink vykstančius kasdienius procesus, siūlyti mokslines idėjas. Belieka tikėtis, kad mokinių entuziazmas neišblės ir kad jie turės šansą tyrinėti ir eksperimentuoti ,,nekeldami kojos iš namų“, t.y. garsiajame   MoMoLab‘e.

                                                                                           Mokyt. V. Urbonaitė

Rugsėjo 19 d. Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje šurmuliavo tradicinis "Lazdijų ruduo". Nuo pat ryto dalyviai rinkosi į aikštę, nešini įvairiausiomis rudens gėrybėmis, puikiais rankų dirbiniais ar puošimui skirtais atributais.
Prie pat įėjimo į aikštę akimirksniu įsikūrė "Seirijų turgelis", aptvertas senoviškomis tvoromis, išdabintas gėlėmis ir žalumynais. Įrengti turgelį, o paskui jame prekiauti talkimo mūsų gimnazijos mokytojos Žaneta Krivonienė ir Rita Turčinavičienė, pasipuošusios klevo lapų vainikais, dėl kurių sulaukė daug komplimentų.

Mūsų gimnazija dalyvavo 2014 metų geriausiai tvarkomų mokyklų edukacinių erdvių apžiūroje-konkurse. Mūsų gimnazija - pirmoje vietoje! Kviečiame susipažinti visais rezultatais

Rugsėjo pirmoji - mokslo ir žinių diena